Temizlik ve Hijyen

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Temizlik Hijyen (Kişisel Hijyen)

Çalışanların sağlıklı olmaları çalıştıkları işte daha verimli olmalarını sağlayacağından özellikle hizmet sektöründe büyük önem taşır.

Kişisel hijyen, kişilerin sağlıklarını koruyup devam ettirdikleri temel bakım uygulamalarıdır. Mikropların temiz olmayan ortamlara yerleşip ürediği bilinmektedir. Temiz olmayan insanlarında bu mikroplar yüzünden hasta olacakları açıktır. Sağlığımızı korumak için vücudumuzun, ağzımızın, dişlerimizin ve kıyafetlerimizin sık sık yıkanması gereklidir.

Karşınızdaki kişide sizinle ilgili ilk fikirler dış görünümünüzden kaynaklı oluşur. Hem kendi kişiliğinizi hem firma imajını düzgün aktarmak için kişisel bakıma önem vermeliyiz

TEMİZLİK VE SAĞLIK

Temizlik sektöründe verilen hizmet dolayısıyla çalışanların sürekli dış ortamda olmasını gerektirir. Dış ortamdaki bütün tehlikelere karşı bizi öncelikle derimiz korur. Bu yüzden deri sağlığına büyük önem vermeliyiz. Su ve sabunla etkin biçimde temizlenen derinin direnci artar ve kendini korur.

El, yüz, kulaklar, boyun ve koltuk altı temizliği her gün düzenli olarak yapılmalıdır. Tuvalet gereksinimi giderildikten sonra eller iyice yıkanmalıdır. Yıkama işlemi sırasında mutlaka sabun kullanılmalıdır. Kullanılan koku gidericiler temizlik aracı olmasından çok, geçici olarak kokuyu önleyen maddelerdir.

temizlik ve hijyen

SAÇ BAKIMI

Saçların uzunluğu uygun seviyede olmalı, dağınık bırakılmamalı, taranmalı ve bayanlarda toplanmalıdır. Saç bakımında kullandığımız tarak, fırça..vs. gibi aparatlar sık sık sabunlu suyla temizlenmelidir. Saçlarda kepek varsa, sık sık çok sıcak olmayan suyla yıkanmalıdır. Saçlı deride ve vücutta bit, uyuz gibi parazitler oluşabilir. Bu gibi asalaklar yakın temasla, başkalarının giydiği kıyafetlerin giyilmesi, başkalarının temizlik araçlarının kullanılmasıyla bulaşabilir. Bu yüzden başkalarının kişisel eşyaları kullanılmamaya özen gösterilmelidir. Bu gibi durumlarda çamaşırlar kaynatılarak yıkanmalı, dikiş yerlerinin kızgın ütü ile ütülenmelidir.  Doktor önerisi dışında hiçbir teavi maddesi kullanılmamalıdır.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

Dişler sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez düzenli olarak fırçalanmalıdır. Dişlerle ilgili bir problem olduğunda derhal doktora gidilmelidir. Ağızda bulunan çürük hem ağzın kötü kokmasına hemde vücudun diğer bölgelerinin rahatsızlanmasına sebep olur. Dişlerin sağlığı için sigara gibi zararlı maddeler kullanılmamalı ve tatlı yiyecekleri çok fazla tüketmemeye özen gösterilmelidir.

AYAK TEMİZLİĞİ VE BAKIMI

Ayak temizliği ve bakımı en önemli temizlik uygulamalarından biridir. Ayaklar her gün ayakkabı içinde terlediğinden, gerekli bakım yapılmadığında çevreyi rahatsız edecek koku ve ayak sağlığını bozacak sorunlar ortaya çıkar.

 

EL TEMİZLİĞİ

Eller karşınızdaki kişiyle iletişime geçtiğinizde kullanacağınız ilk organlardan biridir. El temizliği kişinin kendisi ve tüm kurumun sağlığı açısından önemlidir. Eller en çok kullanılan organlarımız olduğundan çabuk kirlenir. Tırnak aralarına ve deri yüzeyine yerleşen kirler, mikropların oluşmasına ve sağlık problemlerinin doğmasına sebep olur.

Eller, herhangi bir işe başlamadan önce ve iş bittikten sonra mutlaka sabunla ve bol suyla yıkanmalıdır.

TIRNAK BAKIMI

Tırnaklar tutma,yürüme, yazı yazma işlevlerinde kullanılan önemli  yapılardır. Kolay kirlenir. Etle tırnak arasında gün boyunca kir birikebilir. Düzenli olarak kısa tutulması ve temizlenmesi gerekir.El tırnakları yuvarlak, ayak tırnakları ise düz olarak kesilmelidir.

 

YIKANMA

Gün boyu çalıştığımız ortamın kokusuna, tozuna mağruz kalan vücudumuz ortam sıcaklığının da etkisiyle terler.  Ter kokusu, yağ kokusu, deri üzerindeki mikroplar, deri döküntüleri de bunların üzerine eklenince vücutta kir oluşumu gerçekleştirir. Temiz olmayan ortamda çalışan kişilerde zararlı bir takım maddeler vücuda bulaşabilir. Tüm bunların giderilmesi günlük banyo alışkanlığıyla sağlanabilir. Vücut uygun sıcaklıkta (30-40 derece)sabun ve su kullanılarak düzenli yıkanmalıdır. İç çamaşırların düzenli değiştirilmesine de özen gösterilmelidir.

UYKU

İnsan dinlenme ihtiyacını uyuyarak giderirler. Ortalama bir insanın günde 8 saat uyuması gereklidir. Uyku sırasında uyunulan yerin temizliği, havası, rahatlığı uykunun kalitesini artıracağından daha dinç bir güne başlamaya olanak sağlar.

SPOR

Gün boyu yaptığımız işlerde hareketsizlik bizi miskinliğe sevkedecektir. Bu yüzden hareketli bi yaşam sürdürmek için gerekli ortam sağlanmalıdır. Zorunlu olmadıkça özel araba kullanmamalı, bol bol yürünmeli, bisiklete binilmelidir. Mümkünse düzenli yapılabilecek bir spor seçilmelidir.

UYGUN GİYİM

Sağlığımızı koruyabilmek adına dış ortama uygun kıyafetler seçmeliyiz. Vücudun kirlenmesine yol açabilecek işler yaparken gerekli önlük, eldiven..vb. yardımcı kıyafetler kullanılmalıdır. Kullanılan üniformalar düzenli olarak temizlenmeli ve ütülenmelidir.